לביבות חצילים קלויים ברוטב יוגורט וכוסברה

חג חנוכה שמח!

לכבוד חג החנוכה מציע שף אמיר מרקוביץ לגוון ולהכין לביבות שונות מהרגיל: לא לביבות מתפוחי אדמה או בטטה, אלא לביבות חצילים קלויים עם רוטב יוגורט וכוסברה.

חציל עולה

מקורו של החציל בהודו, והוא הגיע לאירופה בכלל, ולאיטליה בפרט, במאה ה-16. כיום, איטליה עומדת בראש מגדלי החצילים באירופה ובמקום השישי בגידול חצילים בעולם.

חציל הוא ירק (או פרי, תלוי את מי שואלים) שאני אוהב לאכול ולשלב במטבח הביתי.

החציל הוא גם מרכיב עיקרי במטבח הים-תיכוני האיטלקי, ומשתלב היטב בתפריט החורף של המסעדה איטלקיה בתחנה. כך, לדוגמא, מנת קלאמרי מלאנזנה: טבעות קלמארי, בצל ועגבניות מיובשות מוקפצות במחבת על מצע של חצי חציל קלוי ברוטב יוגורט וכוסברה.

בעולם קיימים סוגים שונים של חציל, שהמשותף לרובם הוא הצבע הסגול. בישראל ניתן למצוא בשווקים, אצל הירקנים וברשתות המזון ארבעה סוגי חצילים: חציל 'רגיל', חציל בלאדי, חציל זברה/גרפיטי (חציל שמקורו מאיטליה) וחציל ננסי.

חציל, בריאות וחנוכה

* אחרי בישול, טיגון, אידוי או קלייה של חציל הויטמינים והמינרלים שמצויים בו נספגים טוב יותר בגוף.
* חלק נכבד מהמינרלים והויטמינים נשאר בקליפה ולכן כדאי לאכול חציל עם קליפתו.
* אכילת חציל עם שמן זית מסייעת לספיגת המינרלים והויטמינים שבו.

ואם כבר הזכרתי שמן, הרי שחג החנוכה מתקשר, כמובן, לשמן ולטיגון. לביבות וסופגניות, המאכלים המסורתיים של חג החנוכה, מלאי שמן ועתירי קלוריות. כידוע, שומנים חשובים לתזונה היומית שלנו, אולם כמו בכל דבר, אני מזכיר לכם לשמור על איזון: אכילת כמות גדולה של שומנים עלולה לגרום לבעיות בריאותיות. לטיגון בריאותי יותר, אני ממליץ לטגן את לביבות החציל עם מעט שמן, טיגון קצר במחבת עם ציפוי שאינו נדבק או מחבת ברזל.

לביבות חצילים קלויים עם פרמז'ן וטימין:

(כמות ל-20 לביבות)

מצרכים:
4 חצילים בינוניים
1 ביצה
כוס קמח
חצי כוס גבינת פרמז'ן מגורדת
כף טימין קצוץ
מלח ופלפל
שמן זית לטיגון ולתיבול

מצרכים לרוטב:
כוס יוגורט
2 כפיות כוסברה קצוצה
קוביות מעגבנייה אחת
מלח ופלפל
מלח גס

שני ענפי טימין לקישוט

אופן ההכנה:
1. קולים את החצילים על הגריל או על האש.
2. מרוקנים את פנים החציל לתוך קערה ומוסיפים את שאר המרכיבים תוך כדי ערבוב.


3. יוצרים לביבות מהמסה ומטגנים על מחבת טפלון (או מחבת ברזל) עם מעט שמן זית, עד ששני הצדדים מזהיבים. מניחים על נייר סופג על מנת לספוג את שאריות השמן.


4. מערבבים בקערית את הרוטב: היוגורט עם הכוסברה, מלח ופלפל ויוצקים מעל הלביבות.
5. מפזרים מעל קוביות של עגבניה, מזלפים מעט שמן זית, מוסיפים מעט מלח גס.
6. מקשטים עם שני ענפי טימין ומגישים.

בתיאבון וחג אורים שמח!

שף אמיר מרקוביץ, איטלקיה בתחנה

_____________________

* צילומים: נעה רוזנפלד (CookEat)

Categories: מתכונים.

Languages: עברית.